Hop til indhold

Nuværende institutionslove (hhv. lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse samt lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.) ophæves og samles i én ny fælles institutionslov inden for den offentlige forvaltning. Alle institutioner omfattet af loven vil have mulighed for at blive godkendt til at udbyde alle ungdoms- og voksenuddannelser inden for de kriterier, der følger af lovgivningen om de pågældende uddannelser.

En ny fælles institutionslov fastsætter regler for kompetencekrav til institutionens øverste leder eller afdelingsledere, bestyrelsessammensætning, elevinddragelse mv.

Overskrifter på alle initiativer i en ny fælles institutionslov kan findes herunder.

Intiativer i en ny samlet institutionslov

  • Krav om at nye institutionsnavne bl.a. skal være alment genkendelige samt dækkende og retvisende i forhold til den konkrete institutions aktiviteter og stedlige placering.
  • Krav om undervisningskompetence hos øverste leder eller relevant afdelingsleder på in-stitutioner med udbud af gymnasiale uddannelser samt om tydelig ledelsesforankring af ansvaret for institutionens uddannelser og uddannelsessteder på alle institutioner.
  • Regler om at bestyrelsessammensætningen afspejler institutionens uddannelsesudbud og aftagere af institutionens elever og kursister.
  • Professionalisering af bestyrelser ved krav om bl.a. bestyrelsesuddannelse for alle eks-terne medlemmer samt harmonisering af honorarer.
  • Krav om etablering af pædagogisk organ med demokratisk forankring i lærerkollegiet.
  • Styrket elev- og kursistinddragelse, bl.a. ved krav om inddragelse af elever og kursister i udviklingen af nye institutioner efter beslutning om sammenlægning/spaltning.
  • Harmonisering af vilkår for oprettelse, optag og egenbetaling på kostafdelinger på tværs af det gymnasiale område. Særlige vilkår for optag på kostafdelinger for epx-elever på udvalgte landbrugsskoler, såfremt disse får tildelt udbud af epx.
  • Oprettelse og nedlæggelse af institutioner vil ske på initiativ af børne- og undervisnings-ministeren. Varig lukning af tildelte udbud vil forudsætte ministergodkendelse.
  • Regler om sammenlægning og spaltning af institutioner og afdelinger videreføres. Børne- og undervisningsministeren får dog mulighed for midlertidigt i forbindelse med omlæg-ningen af uddannelses- og institutionslandskabet at tage initiativ til at træffe beslutning om sammenlægning eller spaltning (dvs. uden bestyrelsesanmodning herom).
  • Indførelse af uddannelsesopdelte regionalt forankrede samarbejder.
  • Forenkling og ensretning af den lovmæssige tilskudsregulering.
  • Udvidelse af institutionernes mulighed for at udleje overskydende bygningskapacitet til hinanden over en længere periode. Udlejning forudsætter godkendelse ved STUK. Opdatering, forenkling og ensretning af bestemmelser vedr. databehandling. 

Regler om bestyrelsessammensætning

Bestyrelsen på statsfinansierede selvejende institutioner med udbud af ungdom- og voksenuddannelser skal have kompetencer inden for institutionens uddannelsesudbud samt repræsentere perspektiver fra aftagere af institutionens elever og kursister. 

Arbejdsmarkedets parter skal udpege medlemmer til bestyrelsen på institutioner med udbud af epx (2 medlemmer) samt erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser (2-6 medlemmer jf. tabel 1). Gældende undtagelser for bestyrelsessammensætningen på landbrugsskoler og SOSU-skoler videreføres.

Tabel 1: Antal partsudpegede bestyrelsesmedlemmer ved udbud af eud og amu

Andel årselever på erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser ud af institutionens samlede aktivitet Medlemmer udpeget af arbejdsmarkedets parter 
 0 pct. til 5 pct. Ingen medlemmer 
5 pct. til 25 pct.  2 medlemmer 
25 pct. til 50 pct.  4 medlemmer 
Større end 50 pct.  4-6 medlemmer*

*) Dog maks. 6 medlemmer i alt, når medlemmer som følge af evt. udbud af epx tælles med.

Reglerne for bestyrelsessammensætning er sammenfattet i tabel 2 nedenfor.

Tabel 2: Hovedregler om bestyrelsessammensætning m.v. i ny institutionslov

Antal medlemmer 6-12 med stemmeret 
- heraf elever 2 (1 med stemmeret) 
- heraf medarbejdere 2 (1 med stemmeret) 
 - heraf udpeget af arbejdsmarkedets parter

Evt. repræsentation afhænger af institutions uddannelsesudbud. 0-6 medlemmer udpeges af arbejdsmarkedets parter, heraf 2, hvis institutionen har udbud af epx, samt 2-6 medlemmer, hvis institutionen har eud- eller amu-aktivitet, jf. tabel 1, dog maks. 6 medlemmer i alt. Der skal være lige mange repræsentanter for arbejdsgivere hhv. lønmodtagere

- heraf videregående uddannelser 
- heraf erhvervsskoler 

 1 (på institutioner med udbud af epx uden eud-aktivitet)

 Selvsupplering  Et mindretal af de udefrakommende bestyrelsesmedlemmer kan udpeges ved selvsupplering,  0-4 medlemmer

Krav til erfaring fra specifikke sektorer

Ja (grundskole) 
 Krav vedr. udefrakommende medlemmer Flertallet af medlemmer skal være udefrakommende. Bestyrelsen vælger en formand blandt de udefrakommende medlemmer 

 

Sidst opdateret: 9. juli 2025